środa, 29 kwietnia 2015

Tureckie ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto
400 g szpinaku mrożonego szpinaku
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny

Krem
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny
truskawki


Wykonanie:

Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski.
Mikserem rozdrobnić.
Dodać jajka, cukier i zmiksować.
Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać
i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut.

Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Krem

Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować.
Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim.
Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami.

Ciasto schłodzić około 2 godziny.




Żródło : mojewypieki.com



20 komentarzy:

  1. Super ciacho no i ten zielony kolor. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Znam pod nazwą leśny mech, a z truskawkami jeszcze ładniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) Kusi mnie od dawna i wciąż nie mogę się zebrać by je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis! Ze szpinakiem - bardzo zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, nigdy nie robiłam ciasta szpinakowego, muszę takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto szpinakowe, super pomysł, by ozdobić je truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze chciałyśmy je zrobić ale niestety na mąkach bez glutenu nie wychodzi :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłem to ciasto, ale nie wiedziałem, że tureckie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem bardzo ciekawa tego ciasta, wygląda świetnie ::-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama je robiła, tyle, że z granatem na wierzchu i z mascarponem w masie. Nie myślałam, że zielone ciasto może być dobre, a tu taka niespodzianka. Pyszotka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń