poniedziałek, 17 lipca 2017

Sernik z marakują

Pieczony sernik z marakują. Jestem wielbicielką wszelkich serników. Pieczone, na zimno, wszystkie są wspaniałe. Dostałam od córki marakuje i musiałam je wykorzystać. Pierwsza myśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak...
Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze.


Składniki

Spód
250 g ciastek typu oreo
40 g masła
Ciastka drobno pokruszyć i wlać stopione masło. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce, a w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
1 kg twarogu
4 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Ser skręcić przez maszynkę dwukrotnie, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
Miksujemy krótko, aby nie napowietrzyć sernika.
Wlać masę serową na ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę.
Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować aż do wystudzenia.

Dodatkowo
4 marakuje
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru
Do garnuszka włożyć miąższ z owoców, dodać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody do napęcznienia, a następnie wlać do gorącej pulpy owocowej i dokładnie wymieszać.
Po wystudzeniu i lekkim zgęstnieniu wlać na sernik.
Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

sernik z marakują

Źródło przepisu mojewypieki.com


Polecam
ciasto serowa Zośka
oszukany sernik
sernik gotowany z kajmakiem
sernik nowojorski

1 komentarz: