sobota, 25 kwietnia 2015

Leczo

Składniki:

300 g kiełbasy (dałam śląską)
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na oleju  zeszklić cebulę  i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek.
Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut.  10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy.
Smacznego.



8 komentarzy:

  1. Tak to niestety bywa, że leczo jadam głównie sezonowo, czyli latem, gdy cukinek jest pod dostatkiem. A bardzo za nim tęsknie i chyba sobie niedługo przyrządzę, bo smaka narobiłaś mi niezłego. Uwielbiam wprost leczo. Pożywne, smaczne, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Pozdrawiam cieplutko, zapraszam do mnie w wolnej chwili. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy leczo i często w sezonie zamykamy je w słoikach, ale wtedy bez kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię a tak dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy leczo warzywne! Niech no tylko urosną nasze cukinie... :D

    OdpowiedzUsuń