piątek, 1 maja 2015

Karkówka z rodzynkami i morelami

Składniki:

700 g karkówki bez kości
2 łyżki masła klarowanego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki rodzynek
10 szt suszonych moreli
3/4 szklanki wody
sól 
pieprz


Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm . Rozbić lekko każdy kotlet, posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić lekko kotlety z każdej strony, a następnie
przełożyć je do rondla, podlać wodą, lekko posolić  i dusić na wolnym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie dodać  drobno pokrojony czosnek, rodzynki i morele. Dusić kolejne 15 minut.
Gorące kotlety, polane sosem z rodzynkami i morelami podawać z ziemniakami, ryżem 
lub kaszą.





16 komentarzy:

  1. Ja karkówkę lubię w każdej możliwej wersji. Naprawdę. Zarówno grillowaną w przyprawach, jak i w formie steków rzuconą na tłuszcz. Ale przyznam się, że z takimi dodatkami nie dane było mi jej spróbować jeszcze. Szkoda, kiedyś się pokuszę. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu majowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam <3 idealny pomysł! Świetny jest dodatek rodzynek !

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię od czasu do czasu smak mięsa właśnie z suszonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karkóweczkę lubimy w każdym wydaniu, a to jest kuszące:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z rodzynkami jeszcze nie jadłam :) muszę wypróbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczny przepis na kawałek mięsa, super pomysł z tymi suszonymi owocami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale masz pomysły na połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mięsko na słodko to fajne rozwiązanie na niecodzienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak smacznie można podać karkówkę, a nie nudnie :-)

    OdpowiedzUsuń