sobota, 17 października 2015

Gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki

Fasola adzuki  lub azuki pod takimi nazwami możemy ją spotkać. Nie jadam jej zbyt często, ale od czasu do czasu funduję sobie takie smaczne danie. Fasola nie jest zbyt popularna u nas, ale warto ją spożywać, bo posiada duże wartości odżywcze.
W Chinach, Japonii czy Korei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków.
Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym.

Składniki
500 g fasoli adzuki
600 g kiełbasy (dałam podwawelską)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła klarowanego
płatki chilli
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przepłukać fasolkę na sicie , zalać wodą i gotować do miękkości około 50 minut.
Odcedzić na sicie.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut.
Na koniec posypać natką pietruszki.

gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki




11 komentarzy:

  1. Pyszny, rozgrzewający gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy taki gulasz, robimy go z mortadelą:) zapasteryzowany świetnie nadaje się do zabrania na wyprawę w góry:) Miseczka przed wyjściem na trasę ...pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, pyszne i syte danie. Fasolka Adzuki ma świetny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie to to się kupuje Adzuki. Jeżeli to to taka fasola jak nasza fasola to kupuję i gotuję. Znaczy namaczam itd. Dobra kupuję te przepis. Lubię tak dobrze rozgotowaną fasolkę rozpływającą się na języku. Pozdrowienia dla Szefowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością . Polecam, bo ma super smak. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Tą fasolkę uwielbiamy i bardzo lubimy dodawać ją do różnych potrawek :)

    OdpowiedzUsuń