sobota, 3 października 2015

Pizza na cienkim cieście z semoliną

Semolina to mąka z pszenicy durum. Stosowana jest przy produkcji makaronu.
Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy nie próbowaliście dodać do ciasta tej mąki to polecam.
Dodatki do pizzy można już dodać według własnego smaku i własnej fantazji.
Z podanej porcji wychodzi jedna duża blaszka pizzy i dwie małe.

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki semoliny
1 szklanka letniej wody
8 g drożdży suszonych
3 łyżki oleju
sól

Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi  składnikami.

Dodatki
plasterki salami
czarne oliwki
ser mozzarella
czerwona papryka



Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce.
Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki.
Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut.

pizza na cienkim cieście z semoliną



9 komentarzy:

  1. Kupiłam ostatnią tą mąkę, chyba zrobię taką pizzę dla brata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pizzy na bazie semoliny jeszcze nie jadłam, ale kusi mnie :)
    Twoja wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizzę na cienkim cieście! Też z semoliną jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to za mąka jak jej tam semolina. Czy to ma coś wspólnego salmonellą hi hi

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro mam karkówkę i kotlety mielone wg, pani przepisu. Co zostanie zjemy w poniedziałek, no w tygodniu. Oj będzie ludzi do tych i innych smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizze jadłyśmy wieki temu. Semolinę kiedyś miałyśmy ale nie przypadła nam do gustu niestety :)

    OdpowiedzUsuń