wtorek, 6 października 2015

Schab z sosem śliwkowym

Na tradycyjne kotlety schabowe nie miałam ochoty. Schab  z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis)   . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego
Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka  z selera (przepis) i obiad gotowy.

Składniki
1 kg schabu bez kości
10 śliwek węgierek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
tymianek
płatki chilli
szczypta papryki wędzonej słodkiej


Schab opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.  Oprószyć go solą i pieprzem i delikatnie tymiankiem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor.Pokroić mięso w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać masło na którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Śliwki podzielić  na połowę, usunąć pestki i włożyć do rondla. Podlać je 3 łyżkami wody i dusimy aż się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła.
Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. i zagotować. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody.
Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry. polać gorącym sosem i podawać

schab z sosem śliwkowym




5 komentarzy:

  1. Bardzo aromatyczny sosik do mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię owocowy dodatek do mięs a śliwki pasują idealnie. Pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ze śliwką jadłam, ale z sosem? Musze spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia ostatnio eksperymentuje i takie połączenia przyrządza :)
    Bardzo smaczne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To odmiana bo żona robiła mi schab nadziewany śliwkami. Lubię śliwki węgierki zapach i smak wspaniały to sos też będzie pryma sort.

    OdpowiedzUsuń