środa, 11 listopada 2015

Schab w sosie curry

U wszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję.
Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :) 
Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować.
Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy. 
Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym.

Składniki
500 g schabu bez kości
250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%)
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki  kurkumy
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz

Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. 
Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody i dusić chwilę pod  przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie.
Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Schab w sosie curry



8 komentarzy:

  1. a dla mnie 1000% razy lepsze curry niż gęsina.. omnomn! zapowiada się nieziemskie daniem, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka w sosie curry robię dość często. Schabu jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos curry bardzo fajnie tutaj pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja podaję ten schab z pierogami z serem. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny sos, dodający nutki indyjskiego klimatu do tradycyjnej, polskiej kuchni. W połączeniu z gotowaną marchewką i groszkiem otrzymałam świetne połączenie. Bardzo serdecznie polecam i dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń