wtorek, 31 maja 2016

Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

Propozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne.
Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj  Zapraszam do wypróbowania.

Składniki
5 dużych pieczarek
0,5 szklanki kuskusu
4 zielone szparagi
1 mały pomidor
1/2 czerwonej  papryki
1 mała cebula
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki startego zółtego sera
sól
pieprz

Kuskus zalać wrzącą wodą  tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki.
Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory.
Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści.

pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

3 komentarze:

  1. Mniam :) Pieczarki faszerowane są super. Już różne farsze do nich nieraz przygotowywałam, ale szparagi i kuskus to fajne, nietypowe połączenie na jakie mam ochotę :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń