niedziela, 9 grudnia 2018

Biszkopt orzechowy

Biszkopt to podstawa do wielu tortów i ciast. Dzisiaj mam dla Was puszysty bardzo smaczny biszkopt orzechowy. Przekroiłam go na trzy blaty tworząc tort. . Może   przyda się Wam do świątecznych wypieków.
W najbliższym czasie pokażę Wam Tort zrobiony z tego biszkopta.
Zaglądajcie i spodziewajcie się przepisu wkrótce.
Życzę Wam miłej niedzieli i cudownych wypieków.
źródło słodkie fantazje.pl


Składniki na tortownicę 24 cm
8 jajek
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów włoskich

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać porcjami cukier stale miksując.
Następnie dodawać kolejno żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi orzechami. wszystko wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka.



2 komentarze: