Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 całe jajko
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa.
Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko, sól i pieprz.
Wszystko wyrobić na gładką masę.
Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz