Strony

Kategorie

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babka piegusek.

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody

Cukier puder utrzeć z wodą .

Wykonanie:

Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników wsypać mak i chwilkę miksować.
Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C.
Po przestudzeniu ciasto polać lukrem.





4 komentarze: