7 średnich jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 całe jajka
szczypta soli
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny)
Polewa
1 czekolada mleczna (100g)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Dekoracja:
orzechy włoskie
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie
wymieszać i odstawić na 1h.
Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać.
Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści)
dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto.
Udekorować orzechami.
Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/
Mniam pysznosci!
OdpowiedzUsuńO,tak :) Było pyszne. Pozdrawiam.
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania :)
Usuńpychunia, chce jeszcze...
OdpowiedzUsuńCzekolada plus orzechy - to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest b.popularne w Polsce pod roznymi nazwami ,tak szybkie,smaczne. I zawsze sie udaje
OdpowiedzUsuń