1 kg schabu
1/3 szklanki soli
1/3 szklanki cukru
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki majeranku
1/4 ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pousuwać błony.
Mięso włożyć do miski i obsypać cukrem, rękoma dociskać, aby bardzo dokładnie obkleić nim mięso.
Stawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Po upływie tego czasu schab bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy starannie solą, wgniatając ją ze wszystkich stron.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
I tak mija kolejna doba.
Schab myjemy,osuszamy.
Czosnek drobno kroimy i obkładamy nim mięsko.
Do miseczki wsypujemy pieprz,paprykę ostrą,paprykę słodką,majeranek.
Mieszamy i obsypujemy dokładnie schab z każdej strony.
Wkładamy go do pończochy i wieszamy w kuchni na 5 dni.
Po upływie tego czasu delektujemy się pyszną polędwiczką.
Mniam.
Źródło przepisu blog /prl-kuchniadanusi.blogspot.com
Dojrzewająca polędwica...mniam...mniam:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńrozumiem że chłodne miejsce to lodówka?, a kuchnia mieszkaniowa też może być? Planuję na święta zrobić :)
OdpowiedzUsuńChłodne miejsce to lodówka , a potem sobie wisi w kuchni :)
Usuńchciałam zrobić ale zawsze mnie coś powstrzymuje, a w sklepach słono sobie za takie liczą :)
OdpowiedzUsuńRybko zrób, swojej roboty najlepsza :)
UsuńDoskonała!! Domowa - jadłabym :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńczy latem tez może wisieć 5 dni w kuchni? nie za wysoka temperatura? bardzo apetycznie wygląda i musze ja zrobić koniecznie ;)
OdpowiedzUsuńMoże wisieć tylko, żeby gdzieś gdzie nie pada bezpośrednio słońce
UsuńZrobiłam, moim zdaniem pyszna. Mąż narzekał, że za słona.
OdpowiedzUsuńJeśli mężowi zbyt słona można sparzyć chwilę we wrzątku
UsuńJuż nie ma za bardzo co sparzyć :-), bo prawie zjedzona. Dzieciom smakowało, więc jutro robię następną. Ta była z połowy porcji i szybko się rozeszła.
Usuń:)
UsuńWitam Mogę spytać, w jaką pończochę włożyć schab?
OdpowiedzUsuńw czystą zwykłą pończochę lub podkolanówkę
Usuń