300 g mąki
2 jajka
2 żółtka
20 g masła
20 g cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
kandyzowane wiśnie lub dżem
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodaj sól i cukier waniliowy.
Dodaj jajka masło rozdrobnione, śmietanę , spirytus.
Wszystko razem zagnieć do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
Uformować kulkę owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1h.
Po schłodzeniu się ciasta wyjmij i rozwałkuj .
Wytnij kółka większe szklanką, średnie literatką, małe kieliszkiem.
Każde kółko naciąć, aby powstały płatki podczas smażenia.
Na duże kółko nałóż średnie, a następnie małe i dociśnij na środku palcem, aby się skleiły.
W dużym garnku rozgrzej olej i kładź róże małym krążkiem do dołu.
Po uzyskaniu złotego koloru obróć na drugą stronę.
Wyłóż na ręcznik papierowy.
Po lekkim wystudzeniu posyp cukrem pudrem i ułóż wisienkę lub dżem.
Źródło przepisu. z bloga najsmaczniejsze.pl
Zachwycające :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gin i pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńczy mozna te ciastka pieczace nie w oliwie?
OdpowiedzUsuńMożna smażyć również na smalcu. Pozdrawiam.
Usuń