Składniki:
500 g fasoli typu jaś
400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej)
150 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę opłukać, wrzucić do garnka .
Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc.
Następnie wylać wodę , w której moczyła się fasola i wlać świeżą.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka.
Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką.
Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.
Uwielbiam, bardzo sycące danie. Robiłam ostatnio z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami fajny pomysł. :)
UsuńJaka ilością wody zalac ponownie?
OdpowiedzUsuńWoda musi być około 3 cm nad fasolą, w razie potrzeby uzupełniać wodę
Usuń