Kotlety
5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
3 płaskie łyżki tartej bułki
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka startego sera gouda
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz, papryka słodka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos pieczarkowy
1 duża cebula
250 g pieczarek
250 ml śmietany słodkiej
sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser,
posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu.
Sos
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi kotlecikami.
Bardzo fajny pomysł na kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPolecam szybko i smacznie:)
Usuńmyślałam ostatnio o zrobieniu kotletów jajecznych :) narobiłaś mi jeszcze większej chęci! :)
OdpowiedzUsuńZuza koniecznie musisz zrobić. :)
UsuńOoo moja mama kiedyś takie robiła, całkiem o nich zapomniałam a były bardzo dobre
OdpowiedzUsuńAniu ja też je pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa :)
UsuńBardzo fajne kotleciki, takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko warto wypróbować. Pozdrawiam :)
UsuńIle kotlecików wychodzi z tych składników??
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
Mi wyszło 14 kotlecików. Pozdrawiam:)
UsuńU mnie jutro na obiad
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńUdane. Smaczne i syte. Dziękuję
OdpowiedzUsuń