Strony

Kategorie

wtorek, 10 lutego 2015

Pączki z nadzieniem kajmakowym.

Składniki:

1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
7 żółtek
60 g świeżych drożdży
100 g cukru
7 łyżek oleju
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli

smalec lub olej do smażenia
1 puszka kajmaku lub marmolada
cukier puder do posypania lub lukier

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki.
Wlać wyrośnięte drożdże i olej.
Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo.
Ciasto powinno odklejać się od rąk.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go.
Są dwa sposoby formowania pączków.
Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną.
Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia.
Trwa to około 20 minut.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C.
Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Moja rada:
Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt
szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe.







14 komentarzy:

  1. Mniam muszą być pyszne takie pąkale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz z samego rana, raz tylko próbowałam pączki z kajmakiem i były najlepsze jakie w życiu jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cieszę się, że trafiłam idealnie w Twój smak. :)

      Usuń
  3. wyglądają rewelacyjnie :)
    a na ile sztuk pączków jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak nadziewasz kajmakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam specjalną tylkę do nadziewania, ale można strzykawką

      Usuń
  5. Czy konieczne jest dodanie spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ostateczności można pominąć lub wlać wódkę

      Usuń
  6. jak sprawdzić temperaturę oleju?

    OdpowiedzUsuń