1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
7 żółtek
60 g świeżych drożdży
100 g cukru
7 łyżek oleju
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli
smalec lub olej do smażenia
1 puszka kajmaku lub marmolada
cukier puder do posypania lub lukier
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki.
Wlać wyrośnięte drożdże i olej.
Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo.
Ciasto powinno odklejać się od rąk.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go.
Są dwa sposoby formowania pączków.
Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną.
Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia.
Trwa to około 20 minut.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C.
Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Moja rada:
Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt
szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe.
Mniam muszą być pyszne takie pąkale.
OdpowiedzUsuńSzybko znikają :)
UsuńAle kusisz z samego rana, raz tylko próbowałam pączki z kajmakiem i były najlepsze jakie w życiu jadłam!
OdpowiedzUsuńAniu cieszę się, że trafiłam idealnie w Twój smak. :)
UsuńMniam mniam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńa na ile sztuk pączków jest ten przepis?
Około 35 szt. Zależy od wielkości pączków.
UsuńA jak nadziewasz kajmakiem?
OdpowiedzUsuńMam specjalną tylkę do nadziewania, ale można strzykawką
UsuńCzy konieczne jest dodanie spirytusu?
OdpowiedzUsuńW ostateczności można pominąć lub wlać wódkę
Usuńjak sprawdzić temperaturę oleju?
OdpowiedzUsuńMam termometr
Usuń