Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
30 g drożdży
250 ml mleka
80 g masła
2 żółtka
50 g cukru
szczypta soli
Masa:
200 g masy marcepanowej
2 białka
2 łyżki cukru
100 g płatków migdałowych
2 łyżki rumu
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Cukier puder utrzeć z wodą
Wykonanie:
Ciasto
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone
masło oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
U mnie trwało to 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę
Masa:
Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm.
Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale zostawić kawałek na górze nie rozcięty.
Dwa kawałki skręcić w warkocz.
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
Po upieczeniu polukrować.
Smakuje obłędnie.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny pomysł!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, już sobie wyobrażam ten smak... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńGin, mówię Ci było pyszne. :)
Usuń