250 g makaronu dowolnego
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
gotowany kurczak z rosołu
250 ml śmietany 18%
1 jajko
100 g żółtego sera
sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra
Wykonanie:
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania., a następnie rozdrobionego kurczaka.
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę, którą należy lekko
zeszklić.
Dodać pieczarki i podsmażać.
Doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu.
Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy
śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną
ostrej papryki.
Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę.
Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota.
Podawać ma gorąco.
Jaki fajny sposób na wykorzystanie mięska z rosołu, rewelacja
OdpowiedzUsuńAniu polecam :)
UsuńO! To na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńTylko w przepisie nic nie jest napisane co i,w którym momęcie robimy z kurczakiem?
OdpowiedzUsuńJUż poprawione :)
Usuń