1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta do oprószenia formy
Wykonanie:
Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać.
Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem
cały czas miksując.
Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem.
Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem
Wspaniała baba :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńdziękuję
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe i ucierane lubimy najbardziej a Twój przepis jest prosty i jak widać babka jest piękna i puszysta.Sama nazwa zachęca do upieczenia babki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ,a babka pyszna
Usuńwygląda rewelacyjnie:) też będę musiała pomału pomyśleć o jakiejś babce:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPiękne babka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda, taka puszysta, chetnie porwę kawałek, bo akurat piję kawę :)
OdpowiedzUsuńchętnie poczęstuję :)
UsuńWidzę ,że każdy ma swoją ulubioną babkę .Piękna!.
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńJaka fajna, puszysta, pyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWielkanoc co raz bliżej, więc i babka musi być:) Piękna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBabka jak malowana :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper babeczka, poproszę kawałeczek do herbatki!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńNie przepadamy za takimi babkami ale i tak wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńMoja mama ma podobny przepis, ta babka jest smaczna, puszysta i długo nie wysycha :)
OdpowiedzUsuńto prawda długo utrzymuje świeżośc
UsuńPięknie się prezentuje, a z pewnością smakuje lepiej, niż kupna :)
OdpowiedzUsuńNie kupuję ciast , wolę pieczone :)
UsuńWygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBabka prezentuje się okazale, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń