700 g karkówki wieprzowej
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 marchewki
1 duża papryka czerwona
4 ziemniaki
kawałek selera
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego
1,5 l wywaru mięsnego
2 ząbki czosnku
3 ziela angielski
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki smalcu
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu wraz z mięsem aż będzie mocno przyrumienione.
Posypać papryką ostrą, słodką, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć 1 minutę,a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę
pokrojone w kostkę.
Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie
i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę
doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków.
Smacznego
Dziś tak chłodniej się zrobiło, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMusi porządnie sycić :)
OdpowiedzUsuńTak jest sycąca :)
UsuńSuper zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka ostra i aromatyczna się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńMikołaju była taka jak mówisz :)
Usuńpachnie mi i ślinkę wywołuje;D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWspaniała zupka, robię podobną tylko z drobiem :-)
OdpowiedzUsuńZ drobiem nie robiłam, muszę spróbować :)
Usuńlubię takie zupy, które zastępują całe obiad.. pyszna gulaszowa!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam... a uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńbardzo ją lubię
OdpowiedzUsuńWitam w gronie amatorów tej zupy :)
UsuńKonkretna.
OdpowiedzUsuńbardzo :)
UsuńUwielbiam gulaszówki <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńkonkretna i pożywna:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo fajny pomysł na niby zupę, niby już danie. Idealne na koniec zimy, kiedy już ponoć milion Polaków zachorowało na grypę ;)
OdpowiedzUsuńTakie danie jednogarnkowe, ale pyszne :)
UsuńBardzo fajny pomysł na zimowe dni - ciepła i sycąca :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń