Ciasto
200 g mąki
100 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
100 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 białko
Beza
1 białko
1 łyżka cukru
Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.
Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.
Ten zapach jaki towarzyszy pieczenie-rozkosz kulinarna:)
OdpowiedzUsuńLeno uwielbiam zapach pieczonego ciasta i chleba w domu :)
UsuńWitam serdecznie. Ooo jakie pyszności ja tu widzę. Domowa drożdżówa- najlepsza na świecie. Jeszcze z bezą, kruszonką- nie może być lepiej, prawdziwa uczta smaku. Pozdrawiam cieplutko. Megly.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło
UsuńDrożdżowe rządzą...pycha :)
OdpowiedzUsuńAle się zgrałyśmy z tym ciastem drożdżowym :)
UsuńNajbardziej w świecie uwielbiam wyjadać kruszonkę z takiego ciasta ;)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :)
Zawsze jak byłam dzieckiem to skubałam z ciasta paluchami kruszonkę :)
UsuńJaka bogata drożdżóweczka:) Kruszonka...kto jej nie oskubał z ciasta? heheeh
OdpowiedzUsuńZawsze pierwsze skubię kruszonkę :)
UsuńMniam drożdżóweczka, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasto drożdżowe i szarlotkę więc dlaczego by ich ni połączyć :D
OdpowiedzUsuńpolecam , smaczne :)
UsuńMmm,już czuję zapach drożdżowego ciacha- i ta beza...mniam!
OdpowiedzUsuńsmaczne :)
UsuńChętnie wypróbuje ten przepis w domu ;) Zapraszam do siebie. Jeśli ci sie spodoba zaobserwuj a ja na 100% sie odwdzięczę.
OdpowiedzUsuńpatyskaa.blogspot.be
Polecam i pozdrawiam :)
UsuńDrożdżowe to ciasto, które zawsze zjadam ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńEwo, ja podobnie :)
UsuńPrawie poczułem ten zapach :)
OdpowiedzUsuńPachniało obłednie :)
UsuńCiasta drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione klimaty :) A takie z jabłkami... Ach..... :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak drożdżowe i to z jabłkami mmm :-))
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci wyszło, masz rękę do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka z jabłkami :) Tego mi trzeba było! :)
OdpowiedzUsuń