1 kg karkówki bez kości
1 puszka pomidorów
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.
Smakowity pomysł na mięsko:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZ pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńpyszna
UsuńSmakowicie wygląda i pewnie wybornie smakuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna
Usuńmusi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna
UsuńJakie pyszności ;) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńMój mąż byłby zachwycony takim obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńZjadłabym! Wygląda doskonale.
OdpowiedzUsuńpolecam pyszna :)
UsuńSuper! Na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńpyszna :)
UsuńSolidny obiad! Dodatek pomidorków - zawsze się sprawdza! :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda
UsuńŚwietny pomysł na mięsny obiad :) W sosie pomidorowym karkówka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko było pysznie
UsuńKarkówka palce lizać :) pycha!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńw sosie pomidorowym jeszcze nie robiłam! :O
OdpowiedzUsuńwygląda bosko :)
polecam
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńSos pomidorowy zawsze dobry do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie karkówki. W życiu nie jadłam jej w sosie pomidorowym. Jak kiedyś braknie mi pomysłu, to z przyjemnością ją tak zrobię.
OdpowiedzUsuńpolecam
Usuń