Składniki:
400 g makaronu
250 g pieczarek
250 g serka mascarpone
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć 30 sekund czosnek drobno posiekany.
Dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć chwilę , a następnie dołożyć serek
mascarpone. Wymieszać i chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem ,gałką muszkatołową.Ugotowany makaron połączyć z sosem , posypać natką pietruszki i parmezanem po czym wymieszać.
Nakładać na talerze.
Bardzo fajny ten makaronik. Z mascarpone jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam , smaczny :)
UsuńRobiłam raz bardzo podobny zestaw. Jak dla mnie makaron mogę jadać na wszystkie sposoby i chyba nigdy mi się nie znudzi. A mascarpone i pieczarki w połączeniu dają smak idealny. Mmm, a jeszcze z parmezanem... Pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJuż polubiliśmy danie:) bardzo zmyślne zestawienie:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że makaronu z serkiem mascarpone jeszcze nie próbowałam, ale będę musiała, bo ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo dobre
UsuńZdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
UsuńJak dla mnie idealne połączenie smaków:) Ile bym dała za taką porcję...:))
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, uwielbiam mascarpone z drobiem
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D Dawno już takiego nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńMascarpone na słono jeszcze nie próbowałam, pomysł bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuń