500 g pieczarek
1,5 l bulionu mięsnego
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 łyżka masła klarowanego
1 mały por
200 g makaronu
250 ml śmietany kremówki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki,
liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać śmietanę.
Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu.
Zupę podać z makaronem i posypać koperkiem.
Smacznego
Lubię połączenie pieczarek i makaronu:)
OdpowiedzUsuńtak to jest smaczne połaczenie :)
UsuńPyszna klasyka :) Podaje zawsze pieczarkową z łazankami.
OdpowiedzUsuń