Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 l wody
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
Wykonanie:
Szynkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
W garnku zagotować wodę wraz z szynką , a następnie dodać wszystkie przyprawy.
Gotować pod przykryciem do momentu aż szynka będzie miękka.
Na koniec obsmażyć mięso na patelni z każdej strony do zarumienienia się.
Smacznego
szynka wieprzowa gotowana |
Domowa wędlina zawsze wygra z tą ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńLeno , to prawda :)
UsuńJakoś nie do końca ufam sklepowym wędlinom. Jeśli już kupuję w sklepie to takie sprawdzone, ze znanych produkcji/wędzarni, najlepiej bez konserwantów. Ale z największym smakiem jadam właśnie takie przyrządzone domowymi sposobami wędliny- pyszne i "wiem, co jem" ;) Szyneczka wygląda apetycznie. Do kanapek jak znalazł :) Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam
UsuńJakiekolwiek mięso przygotowane w domu jest zawsze pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa kanapeczki super, takie domowe wyroby smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko zgadzam się z Tobą
UsuńDomowa zdecydowanie najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńBardzo apetyczna :) znacznie lepsza niż sklepowa!
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńMój mąż by nie pogardził taką szyneczką.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńna jakim tluszczu smazyc
OdpowiedzUsuńMożna smażyć na oleju lub maśle klarowanym
Usuńile soli i pierzu i smazymy goraca szynke czy zimna
OdpowiedzUsuńSoli na podaną ilość wody jedną płaską łyżkę , pieprzu 1/2 łyżeczki .
UsuńSmażyć prosto po ugotowaniu gorącą :) Pozdrawiam
szyneczka sie gotuje tylko niewiem jak dlugo ijak sprawdzic czy jest juz miekka
OdpowiedzUsuńNa 1 kg mięsa trzeba liczyć około 1h i 20 minut
Usuńdziekuje
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuń