Sezon na te smakołyki trwa od połowy kwietnia do połowy lipca.
Szparagi to źródło witamin i minerałów.
Można je przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z moich przepisów były szparagi z jajkiem
(przepis tu), a teraz zrobiłam tartę.
Polecam jest bardzo smaczna.
Składniki:
1 ciasto francuskie XXL
5 zielonych szparagów
400 ml śmietany 18%
50 g żółtego sera
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Na blaszkę wielkości 38x23 cm wyłożyć ciasto na dno i po bokach 0,5 cm.
Szparagi obrać.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Rozsmarować na powierzchni ciasta.
Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż tarta będzie rumiana.
tarta ze szparagami i pomidorami
Uroczo wygląda, idealne wiosenne smaki:0
OdpowiedzUsuńLeno , polecam smaczna :)
UsuńNic, tylko muszę w końcu dorwać te szparagi. Tyle interesujących przepisów już widziałam z ich udziałem. Z wielką chęcią się pokuszę o taką tartę. Sama też robię tarty najczęściej zawsze w prostokącie :) Pozdrawiam ciepło, miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńMadziu już są na targach szparagi. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
UsuńPyszności, uwielbiam tarty, ja wczoraj robiłam tez na cieście francuskim, ale z brokułami i kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńLubie tarty, taka również bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzisiaj widzę wszyscy robią tarty, też dzisiaj robiłam, a twoja wygląda bardzo apetycznie :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda! Musimy koniecznie kupić szparagi bo zaraz znów ominie nas sezon :P
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam takie tarty a jak są szparagi to poproszę kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja szparagi też uwielbiam, ale chętnie się z Tobą podzielę :)
Usuńuroczo wygląda, tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja :)
OdpowiedzUsuńTarta fajna, wygląda jak wiosenny ogródek :)
OdpowiedzUsuń