Komosa ryżowa zwana inaczej quinoa lub ryżem peruwiańskim.
Jest źródłem pełnowartościowego białka i wielu innych witamin.
Jak ugotować :
Ziarna komosy należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
Wsypać do garnka 1 szklankę ziarenek komosy i wlać 2 szklanki wody, posolić.
Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut.
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki truskawek
2 garście roszponki
Sos
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki.
Przygotować sos.
Truskawki zmiksować, wymieszać z miodem i pieprzem. Polać sałatkę.
Smacznego.
Bardzo fajna i smaczna sałatka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję :)
UsuńAle smakowita sałatka;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCIekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńIleż tu pyszności naraz. Fajna sałatka. Pomysł z dodanie truskawek zaskakujący, ale podoba mi się :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam :)
UsuńMmm, smacznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda pięknie, nie mogę oderwać oczu od tych kolorów :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńHey, Baby co to jest komosa ryżowa
OdpowiedzUsuńKomosa ryżowa zwana inaczej quinoa lub ryżem peruwiańskim. Naiprościej to taki rodzaj kaszy.
UsuńKomosę uwielbiam zarówno na wytrawnie jak i słodko :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńKomosa-baaardzo lubię, super smakuje też w gołąbkach i z pesto:)
OdpowiedzUsuńTruskawki w owocowych sałatkach jadłyśmy nie raz ale jeszcze nie łączyłyśmy ich z kaszą czy zieleniną :) Ale wygląda to już naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńJa niedawno zasmakowałem w połączeniu truskawek z wytrawnymi dodatkami. Bardzo oryginalna sałatka :)
OdpowiedzUsuńCiekawa, zdrowa i nietuzinkowa propozycja ;-)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo, pięknie i zdrowo. Takie sałatki to ja kocham i komosę także :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast roszponki sprawdzi się też szpinak?
OdpowiedzUsuńTak można zastąpić roszponkę szpinakiem :)
Usuń