Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe.
Lekko pikantne, syte i smaczne.
Gulasz podałam z ryżem.
Składniki:
500 g karkówki bez kości
200 g chorizo
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Wszystko dobrze wymieszać.
W garnku roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać karkówkę i przyrumienić ją z każdej strony, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać posiekany drobno czosnek i zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki.
Dusić do miękkości mięsa.
Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu.
Wymieszać i zagotować.
danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo
na te chłodniejsze letnie dni super danie :)
OdpowiedzUsuńJednogarnkowe dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chorizo! Super fajne danie :)
OdpowiedzUsuńWow, jaka pychotka!!
OdpowiedzUsuńChorizo odkryłam niedawno, ale pokochałam od razu :) Dania jednogarnkowe lubię ze względu na to, że są sycące i nie ma z nimi wiele roboty zazwyczaj. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCzy chorizo można zastąpić inną kiełbasą?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić każdą pikantną kiełbaską i mocniej doprawić
UsuńPrzepyszne! Ja kupiłam chorizo pikantne, przez co już nie dodawałam papryki ostrej. Wyszło w sam raz, dla mnie idealnie pikantne.Polecam gorąco tą potrawę!
OdpowiedzUsuńcieszę się ,że smakowało
Usuń