Pyszna karkówka duszona z grzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne.
Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka i soczysta, a ta własnie taka była.
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
400 g pieczarek
1 liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i oprószyć je solą , pieprzem, papryką słodką i ostrą.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie ułożyć plastry karkówki i smażyć z każdej strony aż mięso będzie rumiano brązowe, po czym podlać 1 szklanką wody,dodać liść laurowy przykryć rondel i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać pieczarki pokrojone w plastry i jeszcze chwilę dusić na wolnym ogniu.
W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Kiedy sos jest zbyt rzadki można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody.
Doprawić sos.
karkówka w sosie grzybowym
I w upały mięsko dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńNa taki smaczny obiad zawsze jest dobra pora. Nawet w upał. Ummm, mniam, to dopiero musiało smakować :)
OdpowiedzUsuńNa obiad najczęściej mam karkówkę czy łopatkę. Zastosuję ten skład przypraw. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńpyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity obiadek :}
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńDodatek grzybów bardzo ją wzbogaca.
U mnie też była pieczona, bo jednak kawałek mięsa marzy się nawet w taki upał.
Ależ pyszny obiadek, dawno nie jadłam takiej karkówki, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńAż slinotoku dostałam, pycha!
OdpowiedzUsuńTakiemu widokowi trudno się oprzeć.... mimo upału :) pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńpodeślij kawałek karkóweczki, chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńKarkóweczkę to my lubimy, w każdej formie, a z grzybkami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńUlubiona karkóweczka naszego taty :D
OdpowiedzUsuńJakie pyszne mięsko. Na obiad idealne :-)
OdpowiedzUsuń