Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek.
Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki.
Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli
1,5 szklanki borówki
200 ml śmietany
cukier do posypania
Wykonanie:
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Na talerzu polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!
pierogi z borówkami
Robię takie ciasto na uszka :) Z borówkami pierogów nie jadłam, fajnie muszą smakować:)
OdpowiedzUsuńLeno wypróbuj z borówkami :)
UsuńTo ja poproszę porcyjkę. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko chętnie poczęstuję :)
UsuńMuszę wypróbować to ciasto parzone :) Pierożki na pewno pyszne, ja kupiłam wczoraj borówki ale wszystkie zjedliśmy "na sucho":)
OdpowiedzUsuńAniu wypróbuj, polecam :)
UsuńPyszne twoje pierogi, też robię takie ciasto. Porywam talerz bo mi ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńAleż proszę :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio robiłam, ale z takim ciastem jeszcze nie, a te pierożki uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńBeti spróbuj kiedyś z takim ciastem. Pyszne :)
UsuńTwoje ciasto koniecznie muszę wypróbować, skoro jest bez jajek :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńTeż robię pierogi z takiego ciasta, pyszne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńJuż czujemy ten boski smak :D
OdpowiedzUsuń