Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań.
Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką caprese.
Składniki:
10 podudzi z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju
Marynata
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Wykonanie:
Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Dokładnie rękoma wymieszać, aby całe udka były nią pokryte. Przykryć mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Do rondla wlać olej i dodać pokrojoną cebulę w piórka. Ułożyć na niej udka i zalać marynatą.
Podsmażyć na rumiano z każdej strony, a następnie piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie rumiane i miękkie.
udka z cytrynową nutą
Takie udka są pyszne. Nie dziwię się, że dzieci były zadowolone :-)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńLubię udka, fajny sposób na nie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie udka, w zasadzie zawsze je piekę, tylko zmieniam przyprawy i marynaty, pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego kurczaka z cytrynowym sosem. Mniam ! Obiadek wygląda smakowicie :}
OdpowiedzUsuńMają przepiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńJak widać dobra marynata wiedzie do sukcesu :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Właśnie jakiś czas temu przekonałam się, że cytryna świetnie pasuję do drobiu, a udka to już w ogóle lubię w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńDobre czego to jeszcze nie wymyśli nasza kuchareczka
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo smaczne :)
UsuńUdka z takiej marynaty muszą pysznie smakować. A do tego zachęcająco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajne twoje udka, podstawa to dobra marynata. Do zajadania się i palców wylizywania
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie mięsko, z cytryną musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń