Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką.
Składniki:
1 duża czerwona cebula
3 kiełbasy polskie surowe
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 duże pomidory
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
listki bazylii
Wykonanie:
Cebulę, pomidory i paprykę pokroić w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości jajka i rozłożyć na warzywach.
Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem.
Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut.
Po wyjęciu zapiekankę posypać listkami bazylii.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
zapiekanka warzywna z kiełbasą
Pachnie już z fotki:) chyba zgłodnieliśmy na sam widok zapiekanki:)
OdpowiedzUsuń