Istnieje wiele przepisów na te placki. Można je podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak , śmiatana, jogurt,łosoś, kawior itp.
Ja przygotowałam z kwaśną śmietaną i kawiorem.
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
200 ml śmietany
kawior
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę pszenną i gryczaną, sól, wlać mleko, dodać zóltko , roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym olej nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Na każdy placek nałożyć kleksa śmietany i kawior.
inspiracja kwestiasmaku.com
bliny gryczane
Pyszne, te placuszki też lubię ;)
OdpowiedzUsuńTakie bliny najbardziej smakują mi bez dodatków:) Pycha!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbował blinów. Mam nawet książkę z kuchnią rosyjską, ale jakoś było mi z nią nie po drodze :)
OdpowiedzUsuńOryginalny wygląd:)
OdpowiedzUsuńOch pamiętam bliny mojej babci- smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń