Strony

Kategorie

niedziela, 2 sierpnia 2015

Krupnik z pomidorami

Zupy robię bardzo rzadko, bo moi domownicy za nimi nie przepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki.
Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów.

Składniki:

500 g wieprzowiny (dałam karkówkę)
1 cebula
1 szklanka kaszy jęczmiennej
3 pomidory
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
natka pietruszki
1 łyżka masła klarowanego


Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka zalać wodą  i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem i chwilę gotować.
Zupę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.
Kiedy kasza będzie miękka nasza zupa jest gotowa. Na talerzu posypać natką pietruszki.

krupnik z pomidorami


2 komentarze:

  1. I tu nas zaskoczyłaś pomysłem - zupa zapowiada się bardzo ciekawie.
    Oczywiście do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pomidorami jeszcze nie próbowałam, teraz dodam

    OdpowiedzUsuń