Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów.
Składniki:
500 g wieprzowiny (dałam karkówkę)
1 cebula
1 szklanka kaszy jęczmiennej
3 pomidory
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
natka pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka zalać wodą i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem i chwilę gotować.
Zupę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.
Kiedy kasza będzie miękka nasza zupa jest gotowa. Na talerzu posypać natką pietruszki.
krupnik z pomidorami
I tu nas zaskoczyłaś pomysłem - zupa zapowiada się bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńOczywiście do zrobienia:)
Z pomidorami jeszcze nie próbowałam, teraz dodam
OdpowiedzUsuń