Mój humor jednak się poprawia, kiedy pomyślę, że już za tydzień wyjazd na upragniony urlop.
Odpoczynek od dnia codziennego. Jednak mam dla Was optymistyczną wiadomość, że przepisy będą się pojawiać, ale to jeszcze sporo czasu.
Zrobiłam smaczne naleśniki z jabłkami. Polecam Wam, bo pracy przy nich mało.
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
2 szklanki mleka
szczypta soli
2 duże jabłka
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę.
Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać i wydrążyć środki.
Pokroić każde jabłko w bardzo cieniutkie plasterki. Skropić jabłka cytryną, a następnie posypać dokładnie brązowym cukrem i odstawić na pół godziny.
Na patelnię wlać niewielką ilość ciasta , formować machając patelnią naleśnik. Na każdy naleśnik nałożyć trzy krążki jabłka. Gdy spód naleśnika jest usmażony obracamy go na drugą stronę i smażymy na rumiano.
Przełożyć naleśnika na talerz i posypać cukrem pudrem
Najlepsze naleśniczki są prosto z patelni.
Mniam.
naleśniki z jabłkami
Pyszne. U mnie też naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuńSłodko, pysznie i szybko ;)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się naleśniczki a szczególnie takie :D
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńależ dawno nie jadłam naleśników, pycha :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie podane :) zachęcają do jedzenia !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Może sobie jutro takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła... !
OdpowiedzUsuńZrobiłem naleśniki smaczne chociaż bez cukru brązowego. Wszystko znikała z talerza. Pozdro
OdpowiedzUsuń