Postanowiłam sobie dzisiaj dogodzić, bo przecież od czasu do czasu należy się trochę przyjemności. :)
Upiekłam niesamowicie pachnące i puszyste bułeczki.
A wiecie co jeszcze w tym wszystkim jest najlepsze?
Ten zapach podczas pieczenia, który wypełnia cały dom.
Składniki
500 g mąki pszennej
2 jajka M
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
80 g masła
Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką o średnicy 7 cm wycinamy koła.
Układamy cztery kółka tak, aby każde na siebie zachodziło (patrz fotografia), a następnie je zwijamy w rulon. W połowie kroimy ostrym nożem i powstają nam dwie różyczki.
Układamy je w tortownicy o średnicy 24 cm . Między różyczkami powinny być odległości na jeden palec.
Z drugą częścią ciasta robimy to samo. Wypełniamy całą blaszkę różami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy delikatnie ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut.
Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki.
Smacznego.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką o średnicy 7 cm wycinamy koła.
Układamy cztery kółka tak, aby każde na siebie zachodziło (patrz fotografia), a następnie je zwijamy w rulon. W połowie kroimy ostrym nożem i powstają nam dwie różyczki.
Układamy je w tortownicy o średnicy 24 cm . Między różyczkami powinny być odległości na jeden palec.
Z drugą częścią ciasta robimy to samo. Wypełniamy całą blaszkę różami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy delikatnie ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut.
Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki.
Smacznego.
bułki róże
bułki róże
bułki odrywane róże
zwijanie różyczek
Dzielimy na pół różyczki
układamy bułki w formie
bułeczki odrywane róże
O tak! Ja też takie bułeczki uwielbiam. A z zimnym mleczkiem i domowym dżemem, to już w ogóle niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne wyszły:)
OdpowiedzUsuńJakie ładniutkie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki. Moja mama takie często robi i smaruje jeszcze nadzieniem. Piękne ci wyszły :-)))
OdpowiedzUsuńAleż pięknie się prezentują, wspaniale wyrosły :) !
OdpowiedzUsuńAle ładne :D Pozwól, że wykorzystamy ten pomysł na różyczki przy najbliższej okazji :D
OdpowiedzUsuńPewnie, że pozwalam :)
UsuńJakie cwane ciasto tz. ciekawie zrobione. Kiedyś przywieziono mi w podarunku podobny przysmak z Kuwejtu tylko że był napakowany drobnymi bakaliami przyprawami i do mdłości słodki. A ten powyższy można doprawić ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać bakalie, posmarować makiem,serem lub nutellą.
UsuńO jakie piękne ,jadalne różne!.Chcę taki bukiet.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i wykonanie ;)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie odrywane wypieki.
Drożdżowe różyczki - cudo! a pomysł na wykonanie rewelacyjny! Kiedy tylko znajdę troszkę czasu - zabieramy się do zrobienia sobie takich bułeczek:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam. Pycha!�� Słodkie, ale nie za bardzo. Łatwe i efektowne. Już nie ma. ��
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udało i smakowało :)
UsuńCzy zamiast drożdży świeżych można dodać suszone ? Mam takie akurat w domu a do sklepu trochę daleko.
OdpowiedzUsuńmożna dodać suszone drożdże
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wychodzi jedna blaszka bułeczek?
Tak jedna blaszka
UsuńSzybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuńSzybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę
OdpowiedzUsuń