Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym , który jest moim numerem 1.
To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi.
Proponuję i Wam tak pyszny obiadek.
Składniki
1 dorodny kalafior
3 jajka ugotowane na twardo
2 czubate łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
cukier
Kalafiora podzielić na różyczki, odrzucić grubsze łodygi i ugotować w osolonej z dodatkiem cukru wodzie.
Gotować około 12 minut. Różyczki nie powinny być rozgotowane, ale miękkie.
Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć na wygrzany półmisek po czym skropić sokiem z cytryny.
Masło rozgrzać na patelni i przyrumienić na nim bułkę tartą.
Wierzch i boki kalafiora posypujemy pokrojonym drobno jajkiem, a następnie całość polewamy bułką tartą.
Wierzch posypujemy natką pietruszki.
Podajemy gorące.
kalafior z jajkami
Fajny pomysł na kalafiora:)
OdpowiedzUsuńFajna bezmięsna, ale sycąca propozycja :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam. Ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDla nas pycha choć wolimy bardziej brokuły :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na konkurs :)
ooo.. połączenie bardzo zaskakujące! Z wielką chęcią bym go wypróbowała.. :)
OdpowiedzUsuń