Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby.
Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej.
Składniki
700 g filetów z dorsza lub innej ryby
1 puszka pulpy pomidorowej
2 średnie cebule
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cukru
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia
mąka do panierowania
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Usmażonego dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na czystej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Ryba w pomidorach
Zjadłabym taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na rybkę :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby w takim sosie :) tylko zazwyczaj wybieram świeże pomidory, ale pulpa też może być :)
OdpowiedzUsuńMam w zamrażarce ryby to zrobię, przepis bardzo dobry
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną rybę! Ja też niestety jadam ryby dość rzadko, nawet mniej niż raz w tygodniu. Muszę to koniecznie zmienić :)
OdpowiedzUsuńDla nas połączenie bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń