Przełożyłam go dżemem dzięki czemu był jeszcze bardziej wilgotny.
Pierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia.
Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników.
Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik.
A jakie ciasta Wy pieczecie na święta?
Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany (dałam 18%)
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka miodu
1 przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
Dodatkowo
Dżem do przełożenia (dałam wiśniowy i brzoskwiniowy)
Polewa
100 g czekolady
Czekoladę rozpuścić nad parą.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej miód, przyprawę do piernika, śmietanę i dalej miksować do połączenia się składników.
Mąkę przesiać z kakao i sodą i zmiksować z ciastem. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać łyżką i wlać na blachę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26 cm
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku surowe. W razie potrzeby piec dłużej.
Po wystygnięciu ciasto przekroić na dwie części i posmarować dżemem.
Polać rozpuszczoną czekoladą.
błyskawiczny piernik
link do filmu
Ja pierniki jadam przez cały grudzień i styczeń, ile stoi choinka:)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńAleż obłędnie się prezentuje !
OdpowiedzUsuńMimo, że po świętach ale piernik dobry jest przez cały rok :D
OdpowiedzUsuń