W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.
Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.
Ja Wam dzisiaj przedstawię mój przepis na bigos.
Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.
Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg)
700 g żeberek wieprzowych
500 g łopatki bez kości
500 g kiełbasy (dałam śląską)
2 cebule
2 duże marchewki
2 czubate łyżki smalcu
8 suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
sól
pieprz
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości.
Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy
Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty.
Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną .
Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos podgrzewam i duszę około 15 minut.
Gotowy bigosik można popakować w woreczki i mrozić.
tradycyjny bigos
Postanowiłam w tym roku twórczo wykorzystać bigos i nadwyżkę przygotowac w postaci ślimaczków z ciasta francuskiego na Sylwestra. Próbna partia wyszła bardzo dobrze. Już zżarałam :D
OdpowiedzUsuńPozdraiwam serdecznie
Kasia
U mnie mama robi z dużą ilością grzybków, bez przecieru, z winem i koniecznie z wołowiną :) Ale i tak nie przepadam za tym daniem :)
OdpowiedzUsuńmniam :) ja również robię z grzybami, ale także dodaję jeszcze czerwone wino i w nich moczę śliwki :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, każdy robi go inaczej :-) ja bardzo lubię taki domowy bigosik :-)
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej robi się z kapusty kiszonej, ale wszystkie wersje mi smakują :)
OdpowiedzUsuńMój mąż nie cierpi, więc bigosik zawsze zostaje cały dla mnie :) Super przepis
OdpowiedzUsuńW każdej kuchni inny bigosik i warto spróbować, bo czasami może nas coś pysznego ominąć:)
OdpowiedzUsuńSpokojnego Nowego Roku, bogatego w miłe wydarzenia, a przede wszystkim zdrowia:)
Dziś sie właśnie najadłyśmy bigosu naszej mamy... brzuchy bolą niestety ale było pysznie xD
OdpowiedzUsuńWielkanoc. Zrobiłem bigosik i palce lizać pychota.
OdpowiedzUsuń