Ale to nie wszystko:)
Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku. Polecam Wam również takie zraziki.
Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami puree.
Składniki:
700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową)
100 g masła
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
6 dużych pieczarek
Farsz
250 g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
2 łyżki posiekanego koperku
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda.
Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty.
Zestawiamy do ostygnięcia.
Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki tak, aby nic ze środka nie wyciekało . Związać bawełnianą sznurkiem lub spiąć szpilkami do zrazów.
Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażyć zrazy na rumiano z każdej strony.
W rondlu rozgrzać pozostałe masło przekładamy zrumienione zrazy, dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i zalewamy winem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Przed podaniem usunąć sznurek lub szpilki.
Składniki:
700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową)
100 g masła
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
6 dużych pieczarek
Farsz
250 g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
2 łyżki posiekanego koperku
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda.
Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty.
Zestawiamy do ostygnięcia.
Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki tak, aby nic ze środka nie wyciekało . Związać bawełnianą sznurkiem lub spiąć szpilkami do zrazów.
Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażyć zrazy na rumiano z każdej strony.
W rondlu rozgrzać pozostałe masło przekładamy zrumienione zrazy, dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i zalewamy winem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Przed podaniem usunąć sznurek lub szpilki.
zrazy wołowe z pieczarkami
Zrazy-pyszności:)
OdpowiedzUsuńLubimy zrazy, więc to danie dla nas:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńOpycha, jak u mojej babci, aż zatęskniłam za tym daniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo tradycyjne i pyszne danie
OdpowiedzUsuńThanks :)
OdpowiedzUsuń