Strony

Kategorie

środa, 2 grudnia 2015

Zrazy wołowe z pieczarkami.

Wołowina to takie smaczne mięso, ale cena jej jest dość wysoka.  Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z pieczarkami.
Ale to nie wszystko:) 
Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku.  Polecam Wam również takie zraziki.
Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami puree.

Składniki:
700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową)
100 g masła
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
6 dużych pieczarek

Farsz
250 g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
2 łyżki posiekanego koperku

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda.
Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty.
Zestawiamy do ostygnięcia.

Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki tak, aby nic ze środka nie wyciekało . Związać bawełnianą sznurkiem lub spiąć szpilkami do zrazów.
Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażyć zrazy na rumiano z każdej strony.
W rondlu rozgrzać pozostałe masło przekładamy zrumienione zrazy, dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i zalewamy winem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Przed podaniem usunąć sznurek lub szpilki.

zrazy wołowe z pieczarkami


6 komentarzy: