Przepis na gulasz znajdziecie tutaj
Pamiętam jak pierwszy raz zabierałam się za zrobienie klusek z dziurką i zawsze wydawały mi się takie trudne do zrobienia.
W domu mama nigdy takich nie robiła i nie mogłam podejrzeć. Jak tylko zaczęłam gotować na swoim to postanowiłam zrobić samodzielnie . Cóż się okazało, że to takie łatwe i takie smaczne.
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
około 250 g mąki ziemniaczanej
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub można skręcić przez maszynkę.
Ugnieść je w miseczce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część ziemniaków i wsypać w to miejsce tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków, a następnie dodać wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta formować kulki , lekko je spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić wgłębienie.
W dużym garnku zagotować wodę , posolić i wrzucić do wrzątku kluski.
Gotować około 2-3 minuty od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
kluski sląskie
Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kluski śląskie z sosami lub z cebulką i olejem lnianym :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńKluchy śląskie z cebulką, omnomnom :D
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam ich sama w domu :) Zawsze namawiam do tego mamę ;)
OdpowiedzUsuńRaz siostra zrobiła i bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :)Jadam je od czasu do czasu kiedy jeździmy rodzinnie w odwiedziny do prababci :)
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze dodaję jeszcze jajko, nawet nie wiedziałam że bez niego też wyjdą :)
OdpowiedzUsuń