Pamiętam czasy, kiedy w domu jeszcze moja mama i babcia piekły w prodiżu ciasta, mięsa i bułki.
Zawsze obserwowałam przez szklaną szybkę w pokrywie czy już się upiekło.
Teraz ciasta piekę w nim sporadycznie, ale mięsa częściej.
Upieczone są mięciutkie, delikatne, soczyste.
Jeszcze jedna zaleta tego urządzenia to, że wkładamy wszystko do środka, zamykamy i wszystko samo się piecze.
Składniki
10 podudzi z kurczaka
2 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
3/4 szklanki wody
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki
Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso.
Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie prodiża. Na wierzch ułożyć podsmażone mięso.
Wodę wymieszać z ketchupem, przecierem, doprawić solą, pieprzem i wlać na mięso.
Piec około 1 godziny, a następnie otworzyć prodiż (bardzo ostrożnie , aby nie poparzyć się parą) i obrócić delikatnie mięso. Piec ponownie około 15 minut. po upieczeniu posypać natką pietruszki.
udka drobiowe z prodiża
Pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńTakie mięso jest bardzo delikatne;)
OdpowiedzUsuńProdiż.... nigdy ni korzystałam, ale pamiętam, jak moja ciotka piekła w takim sernik :)
OdpowiedzUsuńHmmm, pycha :D
OdpowiedzUsuńPysznie zrobiłaś te udka :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńile czasu podsmażać mięso przed włożeniem do prodiża ?
OdpowiedzUsuńtylko zrumienić z każdej strony
UsuńPyszne, jeszcze w tym sosiku :)
OdpowiedzUsuńPamiętam u mnie babcia dawniej korzystała z tego urządzonka, ja jeszcze nigdy. Mięso wygląda bardzo apetycznie :)))
OdpowiedzUsuńMam Prodiz właśnie piekę podudka myślę że 1h30m
OdpowiedzUsuń