Skorzystałam z przepisu S. Anastazji, ale spód zrobiłam z ciemnego biszkoptu.
Biszkopt możecie upiec sobie dzień wcześniej, co skróci czas przygotowania w dniu następnym.
To kto się skusi i upiecze takie ciasto?
A jeśli upieczecie to pochwalcie się zdjęciami ciasta.
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Krem
1 puszka brzoskwiń
cukier do smaku
2 budynie śmietankowe
250 g masła
Dodatki
2 paczki delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe
Brzoskwinie odcedzić na sitku. Sok uzupełnić wodą tak aby było 1/2 l , wsypać dwa budynie , cukier do smaku i ugotować gęsty budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń.
Masę podzielić na dwie części
Składanie ciasta
biszkopt
1/2 kremu
ułożyć delicje
1/2 kremu
brzoskwinie
Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką
brzoskwiniowe wydmy
Pyszne ciasto, tak kusi, że pewnie na jednym kawałku degustacja się nie kończy :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto,lubię brzoskwiniowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto i pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i efektowne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z brzoskwiniami! :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest przekrój tych warstw :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny, rewelacyjnie wygląda :) Zawsze jak robię ciasto na biszkopcie to też piekę dzień wcześniej, potem na drugi dzień szybko schodzi, bo nie trzeba czekać ani na upieczenie biszkopta, ani na jego wystudzenie :)
OdpowiedzUsuńidealne do popołudniowej herbaty
OdpowiedzUsuńMam mieć kobietę każę sobie zrobić to to wyżej
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, wszystkie twoje wypieki wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńZajeb... ciasto!Polecam!
OdpowiedzUsuń