Smak mojego dzieciństwa, kiedy właśnie moja babcia takie piekła. Bardzo często była u niej blaszka ciasta drożdżowego. Smarowało się masłem czy dżemem.... I takie właśnie mam z tym ciastem wspomnienia. Dzisiaj też jestem mamą i babcią i piekę swoim dzieciakom drożdżówkę.
Mięciutką, puszystą, a w całym domu unosi się zapach ciasta. Od razu w domu przytulniej i cieplej.
Składniki
4 szklanki mąki
8 łyżek cukru
30 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
130 g masła
Kruszonka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Poczekać aż ponownie wyrośnie.
Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Nie należy tego robić zbyt długo, bo powstanie ciasto.
Posypać nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Takie proste drożdżowe jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, pamiętam z dzieciństwa, jak babcia piekła podobne :)
OdpowiedzUsuńoo tak,tka drożdżówka jest pyszna
OdpowiedzUsuńKażda drożdżówka jest naszym najlepszym ciastem. Taka z kruszonką - to wspomnienie dzieciństwa. Najpierw zgryzało się ciasto a to co najlepsze czyli kruszonkę zjadaliśmy na końcu:) Pyszotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne, klasyczne ciasto do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne drożdżowe z kruszonką to najlepsze ciasto :) Ależ mam smaka na taki puszysty kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńU mnie jutro będzie drożdżowe :) Dawno już nie jadłam i tęsknię za tym smakiem :)
OdpowiedzUsuńczy do tego ciasta moge uzyc suszonych drozdzy i ile
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można dać 4 łyżeczki suchych drożdży. Pomijając rozczyn dodać bezpośrednio do ciasta.
UsuńTo chyba moje najukochańsze ciasto pod słońcem. Gdybym miała do wyboru sernik, brownie i drożdżówę to bym się nie umiała chyba zdecydować, ale domowa drożdżówka ma pod sobą większość ciast jakie znam. Pamiętasz jeszcze starą, blogową znajomą? :) Wróciłam na dobre do blogowego świata. Tęskniłam za tymi inspiracjami kulinarnymi, jakie prezentowałaś, jakie mogłam przenosić i do siebie. Pozdrowionka serdeczne :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Megly, że wróciłaś. Pozdrawiam ciepło.
UsuńPięknie ale może na sobotę są urodziny Łukasza
OdpowiedzUsuńTaka klasyczna wersja kojarzy nam się z mamą w przygotowującą ciasto i tatą wyrabiającym całość przy użyciu swojego bicepsa xD
OdpowiedzUsuń