Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu.
A na koniec najprzyjemniejsza chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne.
Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane
Składniki
3 szklanki maki pszennej
130 masła roztopionego
5 łyżek cukru
30 g świeżych drożdży
4 żółtka
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
Nadzienie
300 g twarogu
1 żółtko
cukier według własnego smaku
Wszystkie składniki ugnieść widelcem.
Dodatkowo
1 białko
2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia
Drożdże rozkruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mąki.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże wyrosną.
Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, sól.. Żółtka wymieszać z mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem.Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść.
Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty.
Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć od szerszej strony i zwijać do węższej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ( końcówka rogalika musi być pod spodem)
Poczekać aż rogaliki ponownie wyrosną. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Rogaliki powinny być rumiane.
Po wyjęciu lekko przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Rogaliki drożdżowe z serem
Wszystko co drożdżowe uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCuda :) Dawno już takich nie jadłam !
OdpowiedzUsuńO joj! Toż to bajka dla nas :D Rogaliki wielbimy a do tego z serem? Cud, miód i orzeszki :D
OdpowiedzUsuńOj tak, były smaczne
UsuńUwielbiam drożdżowe wypieki z serem! Kojarzą mi się od razu z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie to mój również smak dzieciństwa
UsuńPyszne, ale bym sobie teraz zjadła takiego rogalika :-)
OdpowiedzUsuńChętnie poczęstuję :)
UsuńNa jaką grubość należy rozwałkować ciasto i ile sztuk roglików wychodzi zporcji tak mniej wiecej.
OdpowiedzUsuńWyszło mi około 35 rogalików.Ciasto wałkować na grubość około 4mm. Pozdrawiam
UsuńBardzo to piękne wypieki i muszę zmobilizować siebie i moje panie do wykonania tych rogalików. Se4rdecznie dziękuję. A rezultatach powiadomię.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i wyglądają jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko a jeśli dodać suche drożdże to ile trzeba ich dać?
OdpowiedzUsuń14 g suchych drożdży. Pozdrawiam ciepło
Usuń