Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :)
Polecam Wam na szybki obiad.
Składniki
400 g makaronu świederki
3 kiełbasy dałam śląskie
1 duży brokuł
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
150 g sera mozzarella
Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć.
Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła.
Sos
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.
Sos wlać na zapiekankę, a następnie ułożyć plasterki sera mozzarella. Całość piec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
makaron zapiekany pod beszamelem
Smakowicie:)
OdpowiedzUsuńO tak to lubię!
OdpowiedzUsuńSmakowita ta zapiekanka :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron zapiekany, ale nie jadłam go już chyba z rok :)
OdpowiedzUsuńprzepis wart wypróbowania :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubie takie makaronowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńMój ukochany beszamel :) Od razu na myśl przychodzi mi lasagne, ale nie tylko :) Widzę, że i inne pyszności z jego udziałem wychodzą na medal :) Smakowicie! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńMniam pysznie, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńBeszamel zabawnie nam się kojarzy... z taką jedną naszą koleżanką :P Ale nigdy nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńZ beszamelem bardzo lubię
OdpowiedzUsuńJak coś zawiera razem makaron i brokuł, to ja już na pewno to lubię.
OdpowiedzUsuń