Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna.
Składniki
1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków kiszonych
100 g ryżu
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
Do garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka i zalać 3 litrami wody. Gotować około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.
zupa ogórkowa z ryżem
Ooo. U mnie zwykle ogórkowa jest z ziemniaczkami w kosteczkę, w sumie sama nie wiem dlaczego. Jakoś nigdy nie podajemy jej z ryżem, ale opcja ciekawa, tym bardziej, że ryż to super lekkostrawny dodatek do zup wszelkiej maści. Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubiłyśmy zupę ogórkową :) Ale z ryżem jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuń